Rozhovor – Kristína Juricová

Rozhovor – Kristína Juricová

2904

Má 20 rokov a aktuálne je držiteľkou niekoľkých ocenení a titulov. Je napríklad majsterkou sveta v kategórii fitness ženy nad 163 cm (2-krát); majsterkou sveta v juniorkách (2-krát); majsterkou Európy žien (3-krát) a majsterkou Európy v juniorkách (2-krát). Okrem toho má na konte veľa ďalších úspechov. V rokoch 2018 vyhrala svetové bodovanie IFBB World Ranking a čínsku súťaž Belt & Road. V roku 2019 vyhrala súťaž Arnold Classic International. Toto všetko dosiahla Kristína Juricová.

 

Celý rozhovor sa nachádza aj vo videu.

Ako by si sa predstavila človeku, ktorý ťa stretne po prvýkrát?

Moje meno je Kristína Juricová, žijem v Trenčíne a študujem na vysokej škole na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Mám 20 rokov. Od malička sa venujem športu. V siedmich rokoch som začala s fitness a venujem sa mu dodnes s tým, že už to má troška inú úroveň ako na začiatku. Som podporovaná aj zo štátu a podporuje ma aj nadácia.

Ktoré krajiny si navštívila vďaka športu, ktorému sa venuješ?

Navštívila som Srbsko, Maďarsko, Španielsko (Barcelona, Santa Susanna), Čína (Si-an), Ekvádor (Quito), Dominikánsku republiku (Santo Domingo), Francúzsko, Rumunsko, Poľsko.

     

Ako vyzerá tvoj režim dňa v súťažnom a nesúťažnom období?

Veľmi sa to nelíši, pretože ja som aj mimo súťaží trénovala každý deň. Neviem si bez toho predstaviť život. Ale zhrniem to takto:

V súťažnom období mám nejaké hodiny školu. Približne 1 – 2 hodiny sa venujem škole; potom sa venujem vareniu, robím si obed, pripravujem si večeru; potom mám tréning (1 alebo 2), výnimočne 3; oddychujem a medzitým si robím niečo do školy. Donedávna som ešte trénovala klientky, ale teraz je to momentálne vyradené z mojich aktivít. Teraz môj deň predstavuje len škola, tréningy, oddych a venovanie sa rodine.

V nesúťažnom období sa tiež venujem škole. Zvyknem mávať namiesto dvoch tréningov jeden. V nesúťažnom období mám viac času venovať sa kamarátom a rodine. Táto časť obdobia je menej stresujúca, nakoľko sa menej venujem vareniu. Nesústreďujem sa toľko na počítanie výživových hodnôt (bielkoviny, sacharidy, tuky).


Koľko týždňov alebo mesiacov vopred sa intenzívne pripravuješ na súťaž?

Do kedy nebola korona, väčšinou som v jarnej sezóne začínala s prípravou vo februári, prípadne koncom januára s tým, že vyvrcholenie jarnej sezóny v európskych súťažiach je v máji. Príprava mi teda začína približne 4 mesiace vopred. Začínam najskôr zľahka a intenzita sa stupňuje s približujúcou sa európskou súťažou.


Ty si robila detské fitness. Kde pôsobíš teraz?

Detské fitness som robila pod hlavičkou Fitness Gabrhel Trenčín (trénerka Marianna Kollárová, rod. Holbová). Odtiaľ som prešla do juniorského a ženského fitness. Na konci roka 2018 sme spoluprácu ukončili a teraz pôsobím pod nadáciou STARS for STARS. Nadácia podporuje mladé športové talenty. Podporujú ma od roku 2016. Prišli za mnou s ponukou, že si môžem vytvoriť klub, pod ktorým môžem súťažiť. Momentálne súťažím za klub STARS for STARS Bratislava. Cvičenie v telocvični a gymnastické tréningy si riešim sama alebo s tatinom. Ešte som chodila do gymnastickej haly ku Kataríne Pavlíčkovej.


Spolupracuješ/spolupracovala si s nejakými špecialistami v oblasti stravy, mentoringu, koučingu a podobne?

Základy ohľadom stravovania som nadobudla u Marianny Kollárovej (Holbovej). Naučila som sa počítať kalórie. Tiež som sa tieto veci naučila sama na sebe. Žiaden výživový poradca mi do toho nezasahoval. Čo sa týka mentálneho trénera, mňa trénuje tatino. Pomáha mi pri posilňovaní, úpravy stravy a robí mi aj mentálnu podporu. S čímkoľvek mám problém, hneď to prediskutujeme a snažíme sa hľadať čo najlepšiu cestu.


Ako si zvyšuješ kvalifikáciu?

Išla som na vysokú školu, kde si zvyšujem kvalifikáciu v oblastiach, ktoré ma zaujímajú – ľudské telo, anatómia, cvičenie, gymnastika,... Okrem toho si dennodenne čítam nejaké články, pozerám videá, rozmýšľam už aj o absolvovaní nejakých kurzov naviac. Mňa to veľmi baví a snažím sa v tom rozvíjať najviac, ako sa dá.


Kde sa chceš uplatniť v budúcnosti?

Mojím snom je venovať sa naďalej súťaženiu. Čo sa týka uplatnenia, rozmýšľala som nad tým, že by som pôsobila na nejakej strednej škole ako učiteľka telesnej výchovy. Popritom by sme rozbehli klub v Bratislave a tam by sme trénovali buď detské fitness, alebo by som možno trénovala aj ľudí v posilňovni. Už som sa pohrávala aj s myšlienkou otvoriť si vlastné fitness centrum.


Považuješ trénovanie ako formu tvojho živobytia?

Určite si myslím, že by sa dalo tým uživiť, ak by som bola odborná trénerka, ale nevidím to ako jediný možný príjem, ktorý by som v budúcnosti mala.

            


Aké iné druhy športov ešte praktizuješ?

Momentálne chodím často behávať. Chodím ešte na korčule a na bicykel. Pokiaľ sa dá, tak cez leto chodím hrávať volejbal alebo si s priateľom zahráme basketbal. Som taká celkom všestranná, čo sa týka tohoto. Zároveň škola, na ktorú chodím, to aj vyžaduje. V každom semestri si totiž prejdeme určitými športmi. Napríklad máme atletiku, basketbal, futbal a podobne. Mňa veľmi baví skúšať nové veci alebo zlepšovať sa v tom, čo už viem.


Ako to máš s cvičením počas choroby alebo zranenia?

To záleží od súťaženého alebo nesúťažného obdobia.

Keď som v nesúťažnom období, dávam tomu voľný priebeh a tréningy neriešim. Liečim sa. Keď mám nejaké zranenie, tak väčšinou to nevydržím a idem si zacvičiť tie časti tela, pri ktorých je mi to umožnené. Napríklad, keď mám zranenú nohu, cvičím vrch tela, robím stojky.

Keď som v súťažnom období, tak keď mám slabšiu chorobu (napr. nádchu), tak vtedy zatnem zuby a idem na tréning. Keby je to však niečo vážne, tak určite neriskujem svoje zdravie pre tréning.


Povedz viac o svojich spoluprácach a sponzoroch.

Keď si spomínam na svoje začiatky, tak som posielala životopis všade, kde sa dalo. Rozprávame sa o roku 2015 až 2016. Zo všetkých oslovených sa mi ozvala nadácia STARS for STARS a s nimi sme uzatvorili spoluprácu, ktorá trvá doteraz. Som nadmieru spokojná, ako to medzi nami funguje. Čo sa týka ďalších spoluprác, spolupracujem so značkou Descanti. Je to značka športových doplnkov. Fungujem s nimi v príprave a aj mimo prípravu. Nedávno som získala ponuku na spoluprácu od konope.co_sk. Išlo o spoluprácu ohľadom CBD výrobkov. V podstate išlo o podanie recenzie na mnou vybrané produkty bez ohľadu na to, akú skúsenosť by som nadobudla. Určite však neprijímam všetky spolupráce.


Tvoje sociálne siete sa rozrastajú. Ako riešiš správu účtov na svojich sociálnych sieťach?

Samozrejme, prezerám si správy od ľudí, ktorí mi napíšu. Keď mi niekto napíše niečo nerelevantné, tak len nad tým mávnem rukou. Keď sa však niekto o niečo reálne zaujíma, tak sa s tým človekom chcem o danej téme porozprávať. Ale zas si nemysli, že mi chodí denne päťdesiat správ (smiech) ?. S mojím počtom sledujúcich sa to dá ešte v pohode zvládnuť.


Ako vidíš svoj osobný život a rodinu do budúcnosti?

Zatiaľ veľké plány nemám. Mám priateľa už 3 roky a tiež chodí na vysokú školu v Bratislave. Sú tam však menšie plány v podobe spoločného bývania na byte. Vzhľadom na momentálnu situáciu s pandémiou však tomu nechávam voľný priebeh.


Aké iné záľuby máš okrem športu?

Rada varím, pečiem, čítam, chodím na dlhšie prechádzky, počúvam hudbu, zdieľam čas s rodinou.


Máš nejaký vzor? Nemusí to byť len z oblasti športu.

Mojím vzorom je môj otec. On bol tiež profesionálny športovec – futbalista. Pre zranenie však musel skončiť. Svoj vzťah k športu pretavil do trénovania so mnou. To, ako sa mi venuje – či sa to týka fitnessu, alebo aj normálneho života... proste lepšieho otca by som si nevedela predstaviť. Okrem toho, že je mojou oporou, je aj mojím vzorom.

 
Ešte nejaký motivačný citát na záver?

Musíš cez to prejsť a je jedno, aké ťažké to bude.


Ďakujem za tento rozhovor a prajem v živote veľa úspechov a spokojnosti.

Loading...